Replays
StarCraft 2
BroodWar
Heroes of the Storm
Random

PsiBet - коефициенти - кое трябва да им влияе?

LETALiS  -   
Може би знаете, а може би не, но в бъдеще PsiBet ще предоставя възможности за залагане с коефициенти за всеки мач. Залагането с точки беше простичко и лесно, но според мен при коефициентите и възможността сами да избирате на кой играч да заложите, ще стане по интересно, пък и подобна система няма направена за StarCraft.

Това, че в момента не се добавят мачове, не е случайно- в процес на ъпдейт сме.

Въпросът ми е: какво според вас трябва да влияе на коефициентите за един мач. Тъй като няма как админите безпристрасно да определят тези неща, аз направих система, която сама ги изчислява въз основа на рейтинга на играчите, резултатите им на конкретната карта, резултатите в последните им 10 мача, резултатите в мачовете помежду им.

Има ли според вас и други фактори, които могат да окажат влияние и трябва да включа в статистиката, за да получа по-добри цифри. Вече тествах няколко мача и съм доволен от резултатите. Началният коефициент за всеки играч по принцип е 1.8

Това число се променя в зависимост от опонента и данните ни за моментната форма на играча- всеки отделен фактор увеличава или намаля коефициента с различна тежест, като с най-голяма тежест е рейтинга. Рейтинга е най-важен (но не много повече от останалите фактори), защото той от части показва и моментната форма, и постояноството в представянето на играча. Как ви звучи?
06.07.2010 16:04
Редактирано от LETALiS на 06.07.2010 16:05

Borislav  -   
win ratio м/у расите на самите карти е от значение.
А за автоматизация на подобни залози, никога няма да бъде перфектна, защото различните мачове са различни сами за себе си. Пример - един играч се концентрира да играе в OSL/MSL или някоя друга лига и следователно в другите ще играе, колкото да не е без хич или нещо сходно.
06.07.2010 21:57

LETALiS  -   
Е, да, разбира се, че няма да е перфектен резултата при автоматизация, но пак ще е в голяма степен отговарящо на истината. Пък и ние не залагаме реални пари все пак ;P
07.07.2010 03:11

Logistics 
Letalis написа:
Началният коефициент за всеки играч по принцип е 1.8


Даже и еврофутбол не са с такава печалба. Тия 10% дето се губят за какво ще са ти?

Понеже никой не ми отговори в темата, не знам на какъв принцип работят в gosugamers, но ето два варианта, който могат да ти помогнат за изчисляването на коефициент за дадено събитие.

Най-лесното е, коефициента да се сформира само и единствено на направените залози до момента, но в това се крие риск, тъй като играчите с повече "минерали" могат лесно да спеколират/тва го обяснявах в статията в която никой не ми отговори/, за това по-добрия вариант е, коефициентите да се пресмятат след приключване на залозите и съответно "баницата" да се дели според инвестициите от позналите играчи.

Втория вариант е сравнително по-елегантен и е изграден на статистика. Изкарваш статистиката на играча като цяло или само срещу определения противник(съветвам те, да разделиш играчите на няколко подкласа и съответно да си правиш статистиката за всяка по отделно. Смисъл имаш Amateor, Semi pro, World class) и правиш следната дроп - загуби/победи и прибавяш единица.

Пример: X vs Y се отнасят както 4:6, т.е. Х има 4 победи, а Y - 6. За първия играя получаваме 4/6+1~1.66, а за втория - 2.5. В този случай от 20 залога, играчите ще са си разпределили почети същият сбор от точки, който са имали предварително. Освен статистиката, трябва да се влияем им от залозите на потребителите, т.е. ако видим тенденция към залог на Y е нормално да понижим коефициента му с толкова, че накрая сметките да излезат точни, но в букмейкърските компании с това се занимават цели отдели, а ние сме ограничени от към човешки ресурси и време, така че, според мен, трябва да се спреш на един от двата варианта и да се впуснеш в света на PHP :)

Според мен, по-интересна и атрактивна ще бъде втората схема.
07.07.2010 19:56
Редактирано от Logistics на 07.07.2010 19:56

LETALiS  -   
Стандартния коефициент за два варианта, които са с равна вероятност да се случат е 1.8 Не съм си го измислил случайно това число. :)

Коефициентът да се влияе от залозите на потребителите не ми е интересно, понеже вече го има. Що се отнася до втория вариант, не можеш да променяш коефициента според залозите на хората, никой букмейкър не го прави това, пък и пак става като вариант 1. Ако просто разделиш играчите по сила, няма да получиш точни числа. Например, не може Skyhigh, който е с много по-голяма успеваемост в TvT мача, да има един какъв си коефициент, само защото се води еди колко си силен. Да, ама той тук играе, да речем, TvZ..добре, но статистиката ни показва, че той често бива избиран да играе на тази карта и има висока успеваемост. Всички тези неща трябва да се взимат предвид, защото са от значение. Jaedong например, има колебания в играта си срещу теран, но срещу Leta е традиционно много силен...ето ти още един фактор. Планирам и броя на мачовете на играчите през седмицата да оказва влияние, защото се забелязва тенденция, тези които играят повече, просто да нямат достатъчно време за подготовка или да се преуморят. Освен това идва StarCraft 2 и за мен ще е важно да сме адекватни най-вече там.

Това, което искам да кажа, макар че не го казах :)) е, че не може просто да разделиш играчите на групи. Трябва да има колкото се може повече фактори, които да се изчисляват, за да получиш по-точни числа. С тази тема исках да питам дали се сещате за някои от тях, за които аз забравям.
07.07.2010 20:10
Редактирано от LETALiS на 07.07.2010 20:12

Logistics 
Нещо пак не си ме разбрал, кво имам предвид :)
Letalis написа:
Стандартния коефициент за два варианта, които са с равна вероятност да се случат е 1.8.

Тва е ако искаш да имаш печалба в голяма част от случаите, без да се влияеш много, много от тенденциите.
Letalis написа:
Що се отнася до втория вариант, не можеш да променяш коефициента според залозите на хората, никой букмейкър не го прави това, пък и пак става като вариант 1.

Айде бе? Друга схема на букмейкърите е иншурънса - бетват разликата в конкурентна зала, за да излязат сметките точни. Ако все още не си уверен в това, което пиша, следи няколко дена коефициентите в еврофутбол или спортингбет.
Letalis написа:
Ако просто разделиш играчите по сила, няма да получиш точни числа. Например, не може Skyhigh, който е с много по-голяма успеваемост в TvT мача, да има един какъв си коефициент, само защото се води еди колко си силен. Да, ама той тук играе, да речем, TvZ..добре, но статистиката ни показва, че той често бива избиран да играе на тази карта и има висока успеваемост. Всички тези неща трябва да се взимат предвид, защото са от значение. Jaedong например, има колебания в играта си срещу теран, но срещу Leta е традиционно много силен...ето ти още един фактор. Планирам и броя на мачовете на играчите през седмицата да оказва влияние, защото се забелязва тенденция, тези които играят повече, просто да нямат достатъчно време за подготовка или да се преуморят. Освен това идва StarCraft 2 и за мен ще е важно да сме адекватни най-вече там.

Развален телефон се е получил тук.

Ще почна с това, че не следя корейските играчи и няма да мога да ти опонирам в конкретните примери.
Не става въпрос за константен коефициент на даден играч, а на база данни на три групи играчи от които да си правиш коефициентите. Няма да ползваш само преките им двубои, а и двубои между равностойни на противниците им(надявам се да си разбрал кво се опитвам да кажа, щото май пак не го обясних както трябва :)).
Това с колко мача играят на седмица не виждам как можеш да го включиш в схемата, освен ако не коригираш коефициентите ръчно след тяхното генериране.
Стар Крафт 2 НЕ е готина!
Letalis написа:
Това, което искам да кажа, макар че не го казах :)) е, че не може просто да разделиш играчите на групи. Трябва да има колкото се може повече фактори, които да се изчисляват, за да получиш по-точни числа. С тази тема исках да питам дали се сещате за някои от тях, за които аз забравям.

Надявам се да си ме разбрал за разделянето на групи който ще доведе до по-голям рейндж от мачове и съответно по-точни статистики. Много ще е готино да има влияние на много фактори, но за съжаление, не виждам как могат да се включат в изчисляването на коефициента :)
07.07.2010 20:30

Borislav  -   
Дебел освен, че си тлъст ама си и глупав.
Леталис и сайта не е букмейкър с реални пари и цел лична печалба. От тук нататък цялата идея се преобразува и това което говориш е безпредметно и глупаво.
07.07.2010 22:26

Logistics 
Радвам се, че съм те подтикнал да използваш целия си наличен речник в горните три изречения :)
07.07.2010 23:40

Borislav  -   
Аз се радвам, че ваще са ти пуснали интернет за първи път от години.
08.07.2010 00:23

oracle 
аз ви се радвам на хумора :D
08.07.2010 00:59

Logistics 
Borislav написа:
Аз се радвам, че ваще са ти пуснали интернет за първи път от години.


Аз пък се радвам, че си запазил детското в себе си и се радваш на малките неща ;)
08.07.2010 11:26

LETALiS  -   
Има някои неща, които могат да подобрят точността на цифрите, но ще ги мисля в бъдеще. Изпробвах няколко залога, засега изглежда обещаващо и работи :)

Надявам се скоро да приключа с изчистването на грешките и вие също да можете да изпробвате системата, за да пуснем един бета сезон и да видим дали има някакви проблеми и да ги премахнем, ако се появят :)

Доволен съм как се е получило. Дано до довечера довърша всичко...
08.07.2010 13:46

VampY 
За напред не е лошо да има по-силни коефиценти примерно Jae като играе vs някой по-слаб да е примерно 1:16 към 5.30 зада има смисал да се залага на другия играч и да има повече тръпка може за вбъдеще да има и хандикап резултат (демек по-слабия получава автоматично 1 победа) при BO3 и BO5 игрите
08.07.2010 15:06

LETALiS  -   
Да, ще бъдат засилени отношенията, но не чак с толкова, разбира се =)
08.07.2010 15:13

Logistics 
VampY написа:
За напред не е лошо да има по-силни коефиценти ... примерно 1:16 към 5.30 за да има смисал да се залага ...


1:16 в проценти е 0.0625. За да не се получава коефициент, който още повече ще стресне шефа го правим приблизително 7%, което пък обърнато в коефициент, с който работи шефа се получава 100/7=14.28, т.е. 5,3 е малко. съответно другата страна има 93-4% шанс да спечели, което е 100/93=1.075. При такова явно превъзходство е ясно, за кого ще е предимството. Не се излагайте!
08.07.2010 15:49

VampY 
Logistics ??????:
VampY написа:
За напред не е лошо да има по-силни коефиценти ... примерно 1:16 към 5.30 за да има смисал да се залага ...


1:16 в проценти е 0.0625. За да не се получава коефициент, който още повече ще стресне шефа го правим приблизително 7%, което пък обърнато в коефициент, с който работи шефа се получава 100/7=14.28, т.е. 5,3 е малко. съответно другата страна има 93-4% шанс да спечели, което е 100/93=1.075. При такова явно превъзходство е ясно, за кого ще е предимството. Не се излагайте!


Е аз тия цифри ги дадох примерно просто исках да кажа , че е нужно да се сложи по-стимулиращ коефицент на по-слабия играч защото при изравнени коефиценти всеки ще залага за по-голямото име (както правят повечето ламери дето играят Eurofootball и подобни) *sm56*
08.07.2010 18:34

Logistics 
Е аз облякох примера ти в цифри, щото пак нещо не го бяхте сметнали правилно. Шефа не знам как ги вижда тия работи с толкова ниски коефициенти, които пуска.
08.07.2010 19:04

Totoro 
Няма много общо с темата хах , но трябва да напиша че нещо се обърка маи с Псибет . Заложих на бису , тои би и вместо нз да ми даде точки то ми взе *losso*
10.07.2010 16:58

LETALiS  -   
Totoro написа:
Няма много общо с темата хах , но трябва да напиша че нещо се обърка маи с Псибет . Заложих на бису , тои би и вместо нз да ми даде точки то ми взе *losso*


Пише, че си заложил на Calm...може да не си избрал правилно, докато си залагал. http://psistorm.eu/my_bets.php Играчът, чието име е от ляво (първия) е този, на който си заложил.
10.07.2010 17:01

LETALiS  -   
20 на (z)Hydra < (z)Action -20
20 на (z)Calm < (p)Bisu -20
20 на (z)Jaedong > (p)Movie +32
20 на (z)Jaedong > (p)Movie +32
15 на (p)Stork > (t)sKyHigh +26
15 на (p)Stork > (t)sKyHigh +26
10 на (t)BaBy < (z)Hydra -10
20 на (t)BaBy < (z)Hydra -20

:(
10.07.2010 17:03


Facebook       Twitter       От 18.11.2007      За съдържанието       Пиши ни