seriosblack написа:И няколко въпроса за мастърите.
1. Освен линг/бейн/мута/Ултра има ли някакъв друг начин за игра срещу Био теран. Понеже съм ужасен в контрола на линг/бейн и губя катастрофално винаги когато играя по тази класическа схема. Аз лично се опитвам да ползвам роучове вместо бейнлинги, но ест резултата не е чак толкова добър. Тактиката не е задължително да е на някакво хипер про ниво, тъй като аз съм си бронз лийг хиро. Но ми е интересно да чуя някаква различна идея.
Може да играеш на roach hydra, но не е препоръчително, защото може да те направи разноглед с дропове. Иначе пробвай когато engage-ваш да си ctrl-цъкнеш всички бейнлинги и просто да ги движиш напред, а не да атакуваш с тях. Те като умират, така или иначе правят демидж, просто така го максимизираш. :) Не забравяй да си дръпнеш мутите малко преди да ти умре граунд армията, и така няма да ги губиш.
2. Накой пробвал ли е да използва новите роучове срещу мех теран? Примерно ако го видиш че тръгва напред пращаш група роучове по фланга(така че да избегнат скановете) и с подземно движение ги придвижваш до танковете.
Не съм пробвал, но това е интересна идея. :) Проблемът е, че ако теранът реши да не те атакува, тези роачове, които си направил по-рано стават безполезни и са просто изхарчен ресурс. Срещу мек е добре да отвориш на муталиски. След като ги види, той почва да прави торове, като ти правиш достатъчно роачове, че да си имаш някакви, и да си готов да се макснеш на тях, ако реши да те атакува. (демек опитвай се да не изпускаш ларва инжект) След което правиш broodlord corruptor и атакуваш. В твоя случай съм сигурен, че ще биеш в 80% от игрите. :)
3. Предполагам че последния въпрос ще е според зависи, но все пак. По колко кралици правите в началото на играта? Аз обикновено играя с 4 срещу протос и теран и 2 срещу зерг. Има ли някакво златно правило за броя им в началните фази на играта?
Няма почти никакво значение. Зависи от това как ти е удобно да продължиш по-нататък в играта. С 4 кралици можеш да ираеш срещу всяка раса (освен срещу forge first) и да си защитен от всичко, което може да дойде. Просто нямаш никакви агресивни възможности и опонентът ти може да се възползва от това. (да е доста алчен)
Срещу теран е добре да ги правиш, защото имаш ранен creep spread и по-лесно ще си защитаваш 3тата база от хелиони. (не забравяй да пуснеш и един спайн crawler на 40 и нещо съплай, когато си взимаш 3тата )
Срещу тосс и зерг няма значение, въпрос на предпочитание е, но е по-популярно да се играе само на 2 кралици.