LETALiS -
В последно време, пропускам reaper-ите в TvP, заради многобройните протоски атаки, които могат да накажат такъв старт. Преминах на 1 rax expand с CC в мейна или направо долу, в зависимост от картата и поведението на врага. Проблемът обаче е, че ако не прави oracle, протосът лесно пуска нексус, веднага щом види моя опит за експанд и от там нататък не виждам добър за мен вариант.
От една страна не мога да атакувам, защото с 2-3 единици и MSC, всичките ми опити за атаки без медивак са обречени на загуба. Дори в случаите, когато успея да убия единици и работници, не мога да избягам от големия обсег на нексус, а понякога и в комбинация с time warp просто губя повече от протоса. И понеже няма нужда от единици в началото, протосът си теква и ъпгрейдва безгрижно, докато аз се чудя по кой път да поема. Когато прибързам с нов експанд ме наказват с тежка 2 base атака, а ако не експандна, обикновено протосът го прави, а ми е трудно да се боря с колоси, когато съм на 2 бази. Имате ли съвети? Каква би била правилната реакция от моя страна?
И още един проблем, когато и двамата експанднем, протосът просто блъска целия бууст в нексусите и ме води с толкова проби, че се губи целия ефект от бързия ми експ. Горе-долу, единствените игри, които печеля срещу diamond играчи, са такива, в които те случайно правят някаква невероятна грешка, но това се случва много рядко.