Replays
StarCraft 2
BroodWar
Heroes of the Storm
Random

TvP - вярното продължение след 1 rax expand

LETALiS  -   
В последно време, пропускам reaper-ите в TvP, заради многобройните протоски атаки, които могат да накажат такъв старт. Преминах на 1 rax expand с CC в мейна или направо долу, в зависимост от картата и поведението на врага. Проблемът обаче е, че ако не прави oracle, протосът лесно пуска нексус, веднага щом види моя опит за експанд и от там нататък не виждам добър за мен вариант.

От една страна не мога да атакувам, защото с 2-3 единици и MSC, всичките ми опити за атаки без медивак са обречени на загуба. Дори в случаите, когато успея да убия единици и работници, не мога да избягам от големия обсег на нексус, а понякога и в комбинация с time warp просто губя повече от протоса. И понеже няма нужда от единици в началото, протосът си теква и ъпгрейдва безгрижно, докато аз се чудя по кой път да поема. Когато прибързам с нов експанд ме наказват с тежка 2 base атака, а ако не експандна, обикновено протосът го прави, а ми е трудно да се боря с колоси, когато съм на 2 бази. Имате ли съвети? Каква би била правилната реакция от моя страна?

И още един проблем, когато и двамата експанднем, протосът просто блъска целия бууст в нексусите и ме води с толкова проби, че се губи целия ефект от бързия ми експ. Горе-долу, единствените игри, които печеля срещу diamond играчи, са такива, в които те случайно правят някаква невероятна грешка, но това се случва много рядко.
11.12.2013 17:39

jenson 
Какво да ти кажа за правилната реакция от страна на терана, истината е че в момента...няма правилна реакция. Просто ТвП в момента е най-счупения мач, протоса има невероятен counter на всичко, което може да измисли теранския играч. Да не говорим и за последния, напълно ненужен бъф на оракъла , което тотално осра твп-то...Остава да чакаме от близз да оправят нещата (което мен лично доста ме съмнява) а дотогава-"Трай бабо за хубост", както се казва...
11.12.2013 17:55
Редактирано от jenson на 11.12.2013 17:56

Shinobi 
Ако искаш ранна агресия с 1 rax FE няма как да стане поради причините който си изброил, а и reaper-a e много полезен за намиране на proxy stargate-a, който стана норма почти всяка игра и с CC на high ground-a и по-бърз бункер се спира zealot stalker MC rush-a.
http://terrancraf...ggression/ - Този билд е много интересен и силен, а и може да спечели играта още в първите 7-8 минути
Ако държиш на 1 rax FE съм забелязал, че е по-ефективно просто да държиш протоса на 2 бази при което той трябва да инвестира в армия повече от обикновенно за да те отблъсне и да си вземе 3та, след което е drop time :D
Иначе съм напълно съгласен с jenson, протоса си беше имба още преди да buff-нат oracle-a и warp prism-та, отделно че е A -move :D
11.12.2013 17:57
Редактирано от Shinobi на 11.12.2013 18:02

Splendour  -  
Освен 2та опенинга, които си споменал, има и реактор експанд. Правиш 1 маринка, пускаш реактора и след това CC. След това като събереш 100 гас фактори и после старпорт - всичко от 1 гас. Обикновено атакуваш на 8 маринки и носиш 2 мини с първия медивак; опитваш се да форсе-неш charge на едната база и да дропиш на другата. Пък после си продължаваш нормално - още 2 бараки, реактор на старпорта, eng bay.

А 1 rax CC не е особено агресивен build. Обикновено пускаш още 2 бараки преди газ за да си safe и евентуално можеш да нападнеш ако противника е експанднал, но mothership core-a сам ще спре атаката. След това стандартното продължение е 1 tech lab и eng. bay последвани от 2ри тех лаб, реактор и фактори. Съответно можеш да мениш в какъв ред ги правиш. Примерно ако искаш бърз дроп.
Има и много силен timing ако директно пуснеш 2 tech lab-а и reactor (без ъпгрейд и фактори - вместо тях stim и combat shields едновременно). Нападаш така че да станат ъпгрейдите като си му пред експанда, стимваш и му убиваш нексуса. Ако протоса тръгне на много greedy build - примерно double forge - няма да има достатъчно да го спре.

Нормално 3та база се пуска (в мейна) докато се строят 4тата и 5тата барака. След това се прибавя 2ри eng bay и armory. На новите бараки 1 tech lab 1 reactor (общо 3 tech 2 reactor). Като вземеш 3тата още 3 бараки и 2ри старпорт или ghost academy (според каквото прави протоса, но ghost academy почти винаги е по-добрият избор).
11.12.2013 19:53
Редактирано от Splendour на 11.12.2013 20:14

LorD DemoniC 
Ето ти една истина от протос ... Ако оставиш и 5 минути спокойни на един протос в играта = най-вероятно ще загубиш! Ти си прави изводите ...
Гледай къде си ползва хронобууста ... това издава какво ще се случи в началните 5-10 игрови минути ... атака , икономика или тек ...
и ако ми кажеш, че с теран не можеш да направиш по-добро макро ... значи вината си е само твоя
11.12.2013 19:54
Редактирано от LorD DemoniC на 11.12.2013 19:55

PRADA  -   
А какви са тия готини Протоски атаки, когато отвориш на рипър.
Кажи ми на мен, за да знам как да ги мачкам Тераните. Според мен няма по-добър опънинг от рипъра принуждаваш го да си стои в базата. Събираш информация за много ранните robotics twiligh или stargate.
Второ на карта за двама е почти непростимо да не направиш инджинеринг бей на мястото за експанд иска хубаво микро и постоянно използване на рипъра.
Ако си прекалено притеснен от някаква много ранна атака, просто скаутваи с работник. Успех Thumbs UP!
11.12.2013 21:20
Редактирано от PRADA на 11.12.2013 21:20

LETALiS  -   
гледах стрийма на jjakji и осъзнах, че имам груби грешки в билда още в началото, които после ме връщат много назад. Жалко са, че протосите играха много еднотипно и не можах да видя какви са решенията срещу други билдове. Явно трябва да гледам повече и да не се мъча да откривам сам това, което вече се знае •_•
12.12.2013 09:37

jvne 
Виждам минал си към тъмната страна
[+] Spoiler
Био
I Am Disappoint
12.12.2013 11:42
Редактирано от jvne на 12.12.2013 11:43

Manny 
Мисля, че докато съществува PvP, никога няма TvP да е най-счупения match в играта. PvP e от 3 години вече епичен coin-flip, a сега в HotS достигна и нови висоти на простотия. Но да въпреки, че съм зерг ми се струва, че на тераните им е още по трудно срещу протос отколкото на зерга, ние поне имаме някакви варианти да ги тупаме с масовки и с tech switch-ове. Терама трудно може да switch-не което прави реактивната игра срещу протос доста трудна и зависеща от някакъв първоначален план който си имал в началото на играта и ако не е бил правилен трудно можеш да я спечелиш при положение, че протоса е на близко до твоето ниво. Страдам и аз за вас момчета, но страдам и за протосите защото горните лиги са наситени с протоси и 40% от игрите които играе всеки протос са PvP, което наистина ми се струва брутално грозно. Нещо като първата година на WoL в ZvZ e това PvP (но е дори още по грозно). Онзи ден открих и че oracle убива 6 дрони преди Queen+2 Хидри да го убият :). Представям си колко scv-ta убива преди да го убият 5 марини без stim.
12.12.2013 16:22

LETALiS  -   
5 марина без стим не могат да го убият Yao Ming TRUE STORY
12.12.2013 17:44

LETALiS  -   
Пфффф с малко пипване в билда колко голяма разлика идвала. Днес бих много, общо взето много гладко вървеше всичко с изключение на един supply block, който ме забави, но пак станаха работите. Загубих само от един all in, но и него щях да спра лесно, ако не се бяха разминали войските...за което аз съм си виновен, че не внимавах.
13.12.2013 00:55

chukolna  -   
Повярваи ми иване, на нашето ниво(чесно казано и на 99.9% от българите) единствения виновен за загубата си самия ти.

Много е лесно да извикаш имба и да раге куитнеш, да обвиниш сяка друга раса но не и твоята. Истината е че просто си играл слабо. Ако секи един от нас си погледне риплея и бъде обективен ще знае точната причина за загубата си на 100% от игрите които е паднал.

Докато не спре да се мрънка за баланс а седнеш и разбереш каде ти е грешката и да е оправиш няма да стане работата. Българския манталитет обаче е такав, ти не си виновен за нищо което е станало и тарсиш оправдание в какво ли не.


13.12.2013 03:18

vader 
Пак са ми изтрили коментара. Голяма цензура настана. Както и да е. Иване, не се оправдавай. Слаб си. А иначе протосите трябва да са мощ и да мачкат всичко наред.
13.12.2013 07:56

jvne 
Истината е че TvP сме бак то Wings of Liberty терраните с основна разлика че вече медиваците са бързи. Даже вече нямаме алл-ин тимингс толкова много, за разлика от новия подобрен протос (оракули/Мащеха кор).

Аз лично се надявам до 1-2 години да направят нещо за меха че да може да се играе срещу Протос който ти е equal level по мултитаскинг/скил.
13.12.2013 10:57
Редактирано от jvne на 13.12.2013 10:59

Shinobi 
Проблема е, че на теран-а са му нужни много повече усилия и скилл отколтото на протоса и обикновенно трябва да си лига или две над съперника си за да победиш.
13.12.2013 14:17

PRADA  -   
Не винаги съм съгласен с Чуколна. Но когато човека ги казва нещата такива каквито са няма какво да се направи . . . искаше ми се тези разсъждения да ги имат и още 90 % от световната СтарКрафт комуна, а не смешните тинове, когато нещо не им изнася да искат близарда да го оправят веднага GTFO
13.12.2013 14:18

Shinobi 
Prada ти играеш протос нали ;) Колкото до комюнитито чел ли си тази тема - http://www.teamli..._id=255254
13.12.2013 14:48

IlPrincipino 
Според мен рипър опенинга е най-добрия както каза Сплендор, също този пуша с бурз стим и кш е много силен, защото не си много назад даже и да не се получи. Ако видиш че протоса има достатъчно да дефендне просто форсваш фотон овърчардж и после се връщаш с медиците са още. Трябва да си мн активен с дроповете, но да не губиш армията и медиците. ГЛ. Обичам Терана, защото е труден! Тест оф скилс
13.12.2013 16:51

LETALiS  -   
Вчера опитах да си започвам с 1 rax - exp - reactor, но пропуснах reaper и директно извадих по-бързи маринки. В последната секунда MSC успя да пусне photon преди да го убия, но атаката ми на natural-а със само шест единици на старта обърка много протоса, а и с MSC и един stalker си избих парите за единиците. Освен това снайпнах вече набития нексус малко по-късно.

В крайна сметка загубих играта, защото половината ми единици минаха от грешната страна на картата и изядоха много сторм, но това са подробности. Въпросът е има ли хляб в този тайминг или е прекалено уязвим от нещо и няма смисъл да се опитвам да го разработвам?
16.12.2013 09:56

vuto 
Принципно, ако протос ти скаутне газта и не види reaper би трябвало да пусне робо и още сталкери. Аз лично като видя газ правя първо зилот и го пращам директно към терана и би трябвало да се види какво правиш и дори малко да се забави. Но може всичко това да е само в моята глава :)

Btw имаш ли желание тия дни да се разберем и да поиграем малко, защото имам нови неща, които ми се иска да пробвам вс теран на моето (или малко по-високо от моето) ниво
16.12.2013 11:04


Facebook       Twitter       От 18.11.2007      За съдържанието       Пиши ни