Replays
StarCraft 2
BroodWar
Heroes of the Storm
Random

Protoss Strategy <

will  -  
Нов опит за нещо смислено в сайта.

Предвид големия брой български Протоси бих казал, че една подобна тема би била полезна за всички. .. Или поне за тези, които искат да подобрят нещо в играта си .. Ако може всеки да държи простотия за себе си и да не я пренася в тази тема. Така или иначе, ако няма интерес в темата, тя ще умре бавно и мъчително, както всичкo останало.

И тъй като аз започнах темата ще бъда първи с това, което ме притеснява най-много, а иммено PvZ.

Интересно ми е кои Протоси следите в този мачъп, а и въобще кои Протоси разбират мачъпа най-добре? Знам, че Liquid'HerO преди беше доста добър в мачъпа и предполагам все още е, но нямам наблюдения над него от доста време. Имам чувството, че твърде много Протоси разчитат на едни и същи трикове и ал- инове, като не разбират мачъпа особено добре. Аз в случая съм доста изгубен в момента и не ми е ясно към кого точно трябва да се насоча за да си подобря знанията в мачъпа.
19.08.2013 23:47
Редактирано от will на 20.08.2013 08:36

DRAGooN 
Лично аз цъкам нещо докато ни ми писне. Сега съм на дт инто трета и блинк ал ин. Ако прави ал ин, правя имортал сенри. Дт опанинга е готин дори и да прави мути
Та по темата. Аз гледам предимно губи и десроу. От там може да се научат готини неща за пвз :)
20.08.2013 00:46
Редактирано от DRAGooN на 20.08.2013 00:48

synd 
Stardust imo е силен atm. Но билда му е много hit or miss. Иначе какво по-конкретно те мъчи в PvZ? ;O
Сега като че ли матчъпа си е доста добре балансиран
20.08.2013 01:48

ArtOfDeath 
След последните промени прецакаха нещата тотално.
20.08.2013 16:44

ZooNTRackS 
2 proxy gate и ще ги лекуваш *losso*
20.08.2013 18:03

will  -  
DT -> 3rd Nexus > Blink all in >

Не вижда голяма успеваемост в този билд, защото това не е WOL. Да не говорим за очертаващия се спийд бъф на Овърсиъра. Практически е невъзможно да скриеш Dark Shrine от Оверлордите/Овърсиъра, освен ако не го построиш някъде като прокси. След като бъдет скаутнати дарковете ти стават напълно безполезни и е достатъчно Зерга да направи един рунд от инжекти в армия за да ти спре третата база. Да не говорим, че докато масираш достатъчно голяма маса от Сталкъри, Зерга ще има огромно количество от Хидри, които в комбинация с кучета ще размажат Сталкърите.

Лейт гейм дарковете са добри за харас, когато бъдат смесени със зелоти, но за друго не мисля, че биха били ефективни. Предпочитам да ги държа като опция за харас след мидгейма, когато можеш да ги използваш и за снайпване на сгради с уор-призм. Евентуален транзишън от Даркове в Арчони не би бил добър, защото Арчоните ще ти взимат много минерали и газ в сравнение с Арчони от high templari,а и последните предразполагат към текване на сторм.

Хубаво е да смесваш в нормалните игри и по някой друг добре изпипан ол-ин, но не може да се играеш само по подобен начин, защото след точно 2 игри опонента ти ще те научи като отворена книга.

Истината вече е в high-tech билдовете и умното използване на Recall-a от Mothership Core. Аз и за това търся high level Протоси, които знаят как да използват потенциала на расата до максимум и не разчитат на едни и същи неща всяка игра.

На Grubby определено трябва да му видя PvZ стила на игра, защото той винаги е бил много креативен.

Desrow е "hit and miss", където 'miss' преобладава. Не мисля, че той е удачен избор, защото той самият има много да учи. ToD бе тренирал Desrow преди време и в процеса му отвори очите за доста неща, но все още е далеч от истината.

Stardust не съм го гледал много, но във всяка игра, която го гледах използваше един и същи стил срещу Зерг. Това не ми се стори особено умно, даже никак. Вероятно е отделил доста време за да усъвършенства този свой стил, но е абсолютно самоубийство да го използва непрестанно в поредица от игри. Трябва да му прегледам по-голям набор от игри за да добия по-голяма представа за него.

2proxygates е добър избор, ако играеш серия от игри срещу някой и имаш наблюдения кои карти са благоприятни за опенинг с експанд (или имаш наблюдения над конкретния играч на кои карти предпочита да отваря с експанд).
20.08.2013 20:29
Редактирано от will на 20.08.2013 20:30

synd 
DT -> 3rd nexus -> blink all in няма как да го бъде вече, като spores не искат evo chamber.
Отделно blink-а не е толкова добър vs mutas (освен ако не е 2forge upgs от рано).
Абе трудно е да проработи ;o

Иначе Grubby/BabyK правят горе-долу еднакви работи в PvZ и са доста успешни.

Аз си свалям всички VODs (преди да бъдат изтрити), когато Grubby/BabyK стриймват, но с кофти БТК нета ми няма как да ти ги изпратя. По 400-500мб са и по 30мин. Кажи-речи имам 20-25x30min VODs
20.08.2013 20:35

DRAGooN 
напълно ми е ясно че ако се скаутне няма да прокопса. Тънкостта на билда е в това - да направиш така че да не го скаутне.
Най после го намерих, не е точно това което аз правя, но от там го научих като цяло. Със сигурност не го имате за добър но все пак имайте в предвид че е по добър от почти всички тук и все пак е GM
Показва как да се справяш с мути ако правиш тоя билд и междувременно самият билд
[video]http://www.youtube.com/watch?v=5OtT5Vghf3c[/video]
20.08.2013 21:16

DRAGooN 
Тъй като съм на работа и няма кой знае какво да правя, нека попиша машко :D

ДТ опанинга е доста добър ако зерга не го види! Ето и защо. С 2 сталкара и мамакор може спокойно да хараснеш в началото на играта и да му убиеш куина на третата база. Всички сме съгласни че това забавя производството на ларва. После с 3 дт-та, с по един на всеки минерал-лайн с шифта снайпваш дрони. Това ще му намали инкъма доста защото в най лошият случай ще му вземеш поне 20 дрони. Първата му реакция е да направи ол ин или да играе дефензиф, в двата случая ще му трябва някаква армия. След като си даде патите за армия и спайнове, той остава без нищо и това е моментът в който ти го нападаш. С добро блинк микро му смазваш армията и всичко приключва. Трябва да се има в предвид че хващаш трета на 7 ма минута и можеш да си позвулиш поне 10 гейта. Отделно имаш ъпгрейди, поне 2 атака.

На стардъст също му е много секси опанинга с ранна трета и имортал сентри, чардж, плюс 2 атака и 2 деф
20.08.2013 23:17
Редактирано от DRAGooN на 20.08.2013 23:21

vuto 
Лично на мен не ми се струва много сериозно да разчиташ на шанса, че няма да ти скаутнат тек-а. Поне не и в нормалната ти игра. Ако го вкараш един път в Bo5 е ОК предполагам. Мое мнение.

Иначе в момента са ми интересни билдове, в които правиш гейт експанд, последван от прешър със няколко зилота и сентрита и рекол (това е според зависи от тайминга на 3тата) и след това стар гейт, просто защото опасността от мути все още ми се вижда прекалено голяма. Идеята е за 3 старгейта, от които ако няма да прави мути вадиш войд-зеал, с които да удържиш 3тата база докато изкараш сторм. След това в зависимост от отговора на зерга можеш да се прехвърлиш и на 2-3 робота, но като цяло това вече е в лейт гейма, за който като цяло мисля, че е трудно да се планира.

Като идея мисля, че го видях от HerO или може би Rain в WCS Korea и ми се стори доста интересно и може би малко трудно за изпълнение, особено на моето ниво, което не е кой знае колко високо, но с малко експериментиране и практика почва да се получава нещо.

А на Stardust build-a ми се струва доста силен в момента, но малко прекалено много зависи от успеха на immo/sentry тайминг-а, което ми е малко алл-ин. Но няма спор, че е доста силен.
21.08.2013 00:22

Facebook       Twitter       От 18.11.2007      За съдържанието       Пиши ни